Ce schimbati cel mai des la PC? (what piece do you upgrade often to your PC)
Duelul Intel-AMD-NVIDIA
Friday, 1 August 2008
Privind cele 2 postari anterioare (Marketing NVIDIA GeForce 9800 GT / 9500 GT si Adio NVIDIA nForce? ), am o revelatie oarecum sinistra.
Nu stiu cati va aduceti aminte de era 386/486/Pentium, dar Intel facea legea (sustinut de Microsoft) si AMD-ul era tinut la colt cat sa existe. Istoria este pe cale sa se repete, intr-o formula noua: Intel-AMD-NVIDIA.
Sa analizam un pic situatia:
Intel produce : chip-uri pentru placi de baza, procesoare (si, in trecut, placi video)
AMD produce : chip-uri pentru placi de baza, procesoare si placi video (impreuna cu ATI)
NVIDIA produce : chip-uri pentru placi de baza, placi video
E o batalie pe trei fronturi: chipset-uri pentru placi de baza, procesoare si placi video. Din start, NVIDIA are handicapul reprezentat de ne-producerea de procesoare, dar sa vedem situatiile exacte:
Procesoare
Intel a reusit cu nucleul Core 2 (si Penryn) sa rupa piata, mai ales dupa valul de reduceri de pret, ceea ce a insemnat scaderea vanzarii de procesoare AMD. Cum NVIDIA produce chip-uri pentru placi de baza, scaderea vanzarii procesoarelor AMD a atras dupa sine scaderea vanzarii de placi de baza AMD (inclusiv a celor echipate cu NVIDIA), singura solutie ramanand chipset-urile pentru procesoare Intel.
DAR...
Chipset-uri pentru placi de baza
Intel produce chipset-uri doar pentru propriile procesoare ... mai nou reusind sa produca chipset-uri mult mai performante decat NVIDIA. In plus, suportul CrossFire a prins destul de bine datorita performantelor recente ale placilor construite de AMD-ATI. Asta a dus la pierderea terenului NVIDIA din zona de chipset-uri dar si din cea a placilor video.
Placi video
A fost odata ca-n povesti ... HAVOC si AGEIA, doua firme care aveau perceptii diferite fata de realismul din jocuri (a se citi "fizica din jocuri"). In timp ce AGEIA finaliza PhysX, HAVOC a fost cumparat de Intel. De atunci putine lucruri s-au mai auzit... conform zvonurilor, Intel urma sa se relanseze pe piata de placi video (sa nu uitam de batranul Intel 740i care se batea de la egal la egal cu Nvidia 128ZX sau Nvidia Vanta 16MB). Terenul pare a fi pregatit, doar ca NVIDIA este un ghimpe ... sau o posibila achizitie?
NVIDIA pierde teren in fata firmelor ATI si Intel (atat pe segmentul de placi video, cat si pe cel al placilor de baza), iar ATI pierde in fata lui Intel pe partea de procesoare si de placi de baza.
Rezumand ... AMD ar putea ramane in avantaj cu performantele placilor video, in timp ce Intel (profitand de lupta AMD-NVIDIA) va reusi sa aduca NVIDIA la pragul falimentului si eventual sa o achizitioneze (pentru a dispune si de tehnologiile deja dezvoltate, cat mai ales pentru a-l invinge pe ATI pe acesta ultima reduta).