Ce schimbati cel mai des la PC? (what piece do you upgrade often to your PC)
Olympus SP-570UZ vs Nikon P80
Sunday, 8 June 2008
Marea majoritate a cumparatorilor isi doresc un aparat foto usor de folosit, dar care sa "scoata" poze clare si sa detina un zoom respectabil.
Marketing sau nu, pe piata aparatelor foto digitale compacte batalia se da in X-uri: "cu cat e mai mare zoom-ul, cu atat e mai bun aparatul". Nimic mai fals!... si am sa va spun si de ce: la zoom maxim, imaginea proiectata pe senzor este mai mica (din diverse cauze fizice pe care nu am sa le detaliez acum). Zoom-ul optic maxim induce oarecum in eroare aparatul in sensul ca imaginea proiectata este mai mica decat rezolutia nativa a senzorului, dar aparatul "stie" ca trebuie sa "scoata" o poza de zzz megapixeli, soft-ul aparatului dubland practic pixelii din poza obtinuta pentru a atinge rezolutia nativa. De aici rezulta pierderi semnificative de calitate.
O alta strategie de promovare a aparatelor foto este o valoare ISO cat mai mare: 2000, 3200, sau chiar 6400. Si pentru ce? Deja de la ISO 400 pozele prezinta zgomot mare si imaginile sunt neclare.
SP-570UZ si P80: doua produse ale marketingului
Avand in vedere cele enumerate mai sus, cele doua aparate foto sunt niste mutanti creati de catre departamentele de marketing de la Olympus si Nikon.
Ideea de Nikon si aparate foto compacte este similara cu ideea ca Maybach ar crea mini-uri. Pentru un brand consacrat pe piata aparatelor foto profesionale cum e Nikon, alegerea de a produce aparate foto compacte nu este o idee tocmai buna pentru imaginea brandului. Spun asta pentru ca pe piata compactelor vor exista mereu compromisuri de calitate pentru un pret mai mic.
Comparatia
Ambele aparate dispun de un senzor CCD de 10 MP cu o dimensiune de 1/2.33 inch. Ambele au un ISO maxim 6400 (inutil, dupa cum spuneam mai sus) si stabilizare optica a imaginii.
Diferentele inclina balanta inspre Olympus: zoom optic 20x (fata de 18x la Nikon P80), pozele pot fi salvate in format JPEG sau RAW (doar JPEG pentru Nikon), distantele focale sunt mai bune, 4.6mm - 92.0mm (fata de 4.7mm - 84.2mm la P80).
Olympus SP-570UZ are si el un punct slab si anume faptul ca accepta doar carduri de memorie de tip XD (care se stie ca sunt mai scumpe si mai lente) fata de Nikon P80 care accepta carduri SD si SDHC.
Concluzia
Judecand dupa preturile celor doua aparate (1500 RON pentru P80 si 1800 RON pentru SP-570UZ), Nikon P80 ar fi cea mai ieftina solutie pentru un compact ultrazoom. Pentru o diferenta minima, Olympus SP-570UZ ofera imagini mai bune calitativ (in special prin utilizarea formatului RAW), dar sa nu uitam ca la pretul de 2000RON intram deja in teritoriul DSLR - al aparatelor care iti ofera mai mult decat iti doresti-.Asadar, daca doriti un aparat foto pentru fotografii ocazionale alegeti un aparat pana in 1000RON, altfel ganditi-va serios la un DSLR intrucat preturile sunt in scadere.
Articole asemanatoare
8 comments:
Salut Cristian!
Canon S5 IS este un model ceva mai vechi (a fost lansat in mai 2007), fiind un stramos al megazoom-urile actuale ("doar" 12x optic).
In ceea ce priveste calitatea foto, sunt 6 categorii de aparate:
1. profesionale (dedicate doar celor ca stiu ce vor si pot)
2. semi-profesionale (dedicate ucenicilor mai avansati)
3. bridge (pentru ucenici ... poti sa setezi manual anumite functii)
4. compacte (minte multa nu se cere, doar sa apesi pe buton)
5. jeguri (2 lei dai, 2 lei face)
6. camerele telefoanelor mobile (ca sa nu zici ca nu ai :P)
Canon S5 IS se incadreaza in categoria 3 ... este un bridge (nici compact, nici semi-pro), dar ca orice alt aparat din aceasta clasa are un senzor mizerabil ( 0.24 cm²) pentru cei 8MP.
La asemenea dimensiuni, si ISO 200 e un chin: imagini pline de "purici" si culori anoste.
Vrei mai mult? Iti place intr-adevar fotografia si ai habar cu ce se mananca? Daca DA, mergi pe DSLR (de ex un Nikon D40 kit... care e 1500RON, adica mai ieftin decat unele bridge-uri ... senzor de 6.1MP si cu suprafata de aprox 3 cm²) ... o sa ai culori vii si poze clare chiar si la ISO800.
Marketingul "mananca" banii si timpul clientilor... si atat (restul sunt basme)!
Buna seara, as vrea sa va intreb ce parare aveti depre sony h50? raportat la pretul lui de vanzare(in jur de 10 mil). Ideea e ca nu am nici o treaba cu fotografia,nici nu ma fascineaza(dar ca student la geologie, trebuie sa fac poze la roci, deci mi ar trebui macro,super macro), dar nu se stie nicioadata cand pot incepe sa invat(referitor la d40).
Multumesc.
Razvan.
Salut Razvan!
SONY-ul DSC-H50 prezinta un pret piperat de achizitie, in conditiile in care pozele rezultate sunt in format comprimat (JPEG)... asta inseamna pierderea detaliilor. Si cred ca te intereseaza detaliile :)
Pe partea cealalta, Nikon D40 kit (cu un obiectiv nu foarte stralucit: 18-55mm, dar care va scoate poze mult mai bune decat orice aparat compact) a scazut pana la 1300RON. Mergand pe aceasta alternativa, pentru fotografie macro ti-ar trebui si un obiectiv dedicat (pentru rezultate optime). Un obiectiv foarte bun ar fi Nikon AF-S Micro-Nikkor 60mm f/2.8G ED (http://www.f64.ro/det.php?id=416&pid=7113) care iti va oferi poze clare si detaliate. Stiu, e o investitie aproape tripla fata de cat ziceai, dar rezultatele vor fi pe masura.
Daca nu dispui de suficiente fonduri, incearca sa gasesti o solutie second-hand, macar temporar. Poti sa iei un bridge (gen DSC-H50, DSC-H9, DSC-H2) la mana a doua la aproximativ jumatate din pretul unuia nou ... dar rezultatele vor fi aceleasi.
Buna ziua, multumesc pentru sfat(nikonul e rentabil).
Totusi, as vrea sa va mai intreb, intre un canon s5 si sony h50 (nu neaparat second) pe care l/ati recomanda( aici ma gandesc si la acumulatori-sony,card,lentile, etc calitatea pozelor in final). Adik vreau ceva mai bun ca unul compact, dar nici sa dau prea mult pt unul semi pro (desi nikon este ieftin, dar daca schimbi obiectivu...ajungi sus la pret :) ) . Imi place si ideea cu ecranu' rabatabil.
.
Va multumesc pt. timpul acordat sa raspundeti la intrebari (mai mult sau mai putin puerile)
Razvan
Orice aparat ai alege, rezultatele nu vor diferi mult ... la ISO200 imaginile vor avea purici (zgomot de imagine). O alternativa mai buna ar fi un Nikon P5100 sau un Nikon P6000 ... vezi pe www.nikon.ro
Buna ziua, numai vreau sa va intreb, cam pe cand un review pt. Canon Powershot SX1 IS (senzor cmos, dar un pret "frumusel"), si canon powershot sx10 IS.
Inca o intrebare, mi-ati recomandat pentru nikon d40 un obiectiv macro, AF-S Micro-Nikkor 60mm f/2.8G ED, (1500 ron); este ceva mai ieftin dar sa prezinte ceva calitati.
Va multumesc.
Ravan
Salut, Razvan!
Nikkor 60mm f/2.8G ED AF-S Micro este la ora actuala cel mai rentabil obiectiv macro de pe piata. Are motor intern de autofocus (AF-S) ceea ce il face utilizabil si cu modelele de aparate Nikon D40/D40x/D60 (care nu au motor de focus integrat). Lentilele sunt tratate pentru a preintampina aberatiile cromatice si efectele de ghosting si in acelasi timp asigura un contrast foarte bun si culori naturale, saturate.
Desigur, obiectivul poate fi folosit si pentru alte tipuri de fotografie in afara de macro, dar se observa un efect mai soft inspre margini ... nu-ti face griji, poate nici nu o sa-l observi! ;)
Poti sa vezi o galerie de poze realizate cu Nikkor 60mm f/2.8G ED AF-S Micro, aici.
Canon Powershot SX1/S10 IS au fost lansate acum 2-3 zile si probabil ca saptamana viitoare vei putea citi aici un review despre ele ... nu garantez ca o sa le laud :).
Dar despre Canon S5 IS de c enu ati spus nimic?
Obiectivul este bun, dar sarmanul aparat este si el o victima a marketingului agresiv!
Am cumparat aparatul anul trecut, il folosesc, pe lumina puternica pozele ies bine, insa de fiecare data cind conditiile impun un ISO mai mare de 100, incep sa injur: cum e posibil sa pretinda ca domeniul ISO se intinde pina la 1600, cind chiar de la 200 zgomotul este vizibil!?
Cristian.